naah.punt.nl
waardig
WAARDIG
 
Daar zat ik dan. Naast Thomas, 4 jaar, die ik moest omtoveren in een mandril. Toveren, allà. Maar een mandril? Ik wist eerlijk gezegd niet eens zeker of het een soort miereneter of een aap was.
 
Die ochtend had ik een doosje schminck in mijn handen geduwd gekregen met de mededeling ‘anders doe ik het wel hoor, doei’, en de losse toevoeging dat er veertig kinderen op bezoek zouden komen. Ik ging maar even in het gras liggen, want ik was al maanden over mijn toeren van een opdracht die steeds onmogelijker bleek maar die ik met alle geweld toch tot een goed einde probeerde te brengen. Veertig kinderen schmincken op mijn enige vrije dag kon er ook nog wel bij.
 
‘Eerst blauw, dan rood, dan geel, met een zwarte neus,’ legde Thomas geduldig uit aan de domme mevrouw die hem zou beschilderen. Ik ging gelaten aan de slag, Thomas gromde ondertussen af en toe als een echte, naar ik begreep, aap. Het resultaat was naar ieders tevredenheid. De ouders kochten een drankje voor me en lachten vriendelijk. Gedurende de dag werden ouders en kinderen veeleisender. ‘Een oranje welpie links, een roodwitblauwe rechts, een voetbal op mijn neus en Hup Holland Hup op mijn voorhoofd. Is het nou al af?’ De moeders keken met over elkaar geslagen armen toe.
 
De volgende dag was ik zo moe dat ik ongemerkt door rood reed. Sterker, het hele stoplicht was me ontgaan, maar de haaientanden op de weg niet. Ik had voorrang.
Auto’s begonnen me te ontwijken. Ik toeterde boos. Toen er een politieauto voor me kwam rijden met een lichtkrant waar ‘volgen’ op verscheen, was ik opgelucht dat ik gered werd van de mij omringende gekken. De agent zei dat ik door rood was gereden, informatie waar hij 150 euro voor vroeg. Zwijgend nam ik de bon aan.
 
‘Ik vind het heel goed dat je boos naar die mensen getoeterd heb,’ mailde een bevriend schrijver. ‘Je waardigheid en je zelfvertrouwen heb je tenminste nog.’
 
Gelukkig zijn er ergens op de wereld ook altijd mensen die je gewoon begrijpen.

Reacties

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl