naah.punt.nl
moet
Zaterdag 10 maart
 
MOET
 
Vandaag wil ik het volgende met u doornemen. Mensen die vinden dat je iets niet moet willen. Ik las het in de krant als uitspraak van ene Hans Luik, Luijksen, Luikstra, weet ik veel, maar de baas van TU Delft. Nu weet ik toevallig uit betrouwbare bron dat dit een eikel is die zijn weerga niet kent maar dat doet voor dit verhaal niet terzake, al sluit ik niet uit dat ik de uitspraak daardoor nog stommer vond.
 
Luiken vond in een meningsverschil met een hoogleraar dat men zulks niet in de media moet willen uitvechten. Wat DE FUK wil hij zeggen? Willen, dat staat voor de stralende zon van de vrije wil die wij allen in ons hebben, die de hele motor van ons bestaan is, de enige rechtvaardiging voor alles wat we doen, en daarom heilig. Als iemand mij vraagt waarom ik in godsnaam iets heb gedaan, of waarom ik iets op deze onhandige, tijds-, milieu- of bacteriebelastende manier heb gedaan, hoef ik alleen maar te zeggen ‘dat wilde ik’. Dan is alles, altijd en overal ok. U begrijpt, dames en heren, het gaat allemaal om de eigen wil, deze prachtige vrucht van onze persoonlijkheid, die ons bovendien stralend doet uitkomen tegen al het grijze van de rest van de wereld.
 
Luikers vindt dat iedereen hetzelfde moet zijn. Bij De Luik hebben we niks te willen. Des te meer hebben we te moeten. We moeten zelfs onze wil van Luik in bedwang houden! Al dat gekke, onvoorspelbare gedoe, denkt Luiken ’s avonds knorrig in zijn kantoortje. Ordnung, bitte!
 
Je wilt iets, of je wilt het niet. Iets vinden van je wil, of zelfs proberen in te grijpen in je wil, is net zo erg als iets vinden van je emoties. Zodra je iets vindt van je emoties, verdwijnen ze als sneeuw voor de zon en ben je een gefrustreerde zombie met een anus onder hoogspanning. Zo is het ook met De Wil. We moeten God op onze blote knieën danken voor onze wil, want die wil maakt het mogelijk dat we überhaupt nog iets doen, en dan niet allemaal hetzelfde, zoals Luik voorstelt. Ik zou nog uren door kunnen gaan over de vrije wil, maar ik vermoed dat meer mensen dat hebben gedaan en beter.
 
Erger is natuurlijk nog, dat Luiknung eigenlijk zijn collega beticht van het wél willen uitvechten van het meningsverschil in de media. Tenminste, dat lees ik tussen die ene regel door. Nou ja, wat u uit dit warrige verhaal vooral kunt opmaken is dat ik van ergernis het kleine bootje niet eens had zien passeren.

Reacties

op 22-03-2007 08:05
what can I say, just that I love you for this!!! You know who...
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl